Seznam mojih želja - Grégoire Delacourt

Iz česa je sestavljeno življenje? Sanj, želja, resničnosti in spet sanj. Roman o iskanju sreče in pomembnosti majhnih stvari.

Ob sprehodu po Andrejevem sejmu sem zavila v eno mojih najljubših knjigarn v stari Gorici in naletela na ta mali biser literature. Po pravici povedano nisem imela pojma o čemu knjiga govori, kupila sem jo samo zaradi naslova. Moja verzija je v italijanščini "Le cose che non ho", kar bi lahko dobesedno prevajali s "stvari, ki jih nimam". Kot sem verjetno kdaj že povedala, velikokrat se mi zgodi, da v knjigi najdem odgovor na vprašanja, ki me težijo v življenju.

Glavna oseba v knjigi je Jo. Lastnica svoje trgovine s šiviljskimi pripomočki. Ima moža, ki se ravno tako kliče Jo in je prikazan v luči trenutnega pogleda svoje žene. Jo je zadovoljna s svojim življenjem, tudi če to mogoče ni ravno takšno kot je o njem sanjala, ko je bila mlajša. Nepričakovani zadetek na loteriji, njeno življenje ponese na nepredvidljive poti. Način, kako Jo sprejme zadetek na lotu odraža njeno pogled na življenje. Je zadovoljna s svojim življenjem in bi raje izbrala realnost kot svoje sanje.

»Roman o moči želje in vztrajnosti vsakdanjega, zmožnosti opustiti svoje sanje zaradi realnosti, ki si jo izberemo sami, polne vsega, ki nas za res osrečuje.«

Zasluži si 4 piškotke od 5 in toplo priporočilo za branje

M