Moja jesen na knjižnih straneh

Kljub temu, da je bilo letošnje poletje res prijazno in nas ni zapustilo še cel september, si sedaj res ne moremo več prikrivati, da je jesen tukaj. Ob jutrih in večerih se po ulicah vleče gosta megla in tla so prekrita z veličastno rdečo listnato preprogo. Ne morem reči, da imam favorita med letnimi časi, saj je vsak nekaj posebnega. Jesensko sonce in narava, ki nam postreže z vsemi možnimi odtenki od zlate, živo rdeče do zelene, ki na nekaterih drevesih poskuša kljubovati poteku časa. Tako zelo ljubo branje na plaži zamenjam z na drugačen način očarljivim branjem zavita v deko, s skodelico toplega čaja v moji sobi katere zrak omamno diši po vanilji od vseh dišečih sveč, ki jih prižigam.

Z vami bom delila tri knjige, ki jih nameravam prebrati to jesen.

  1. Baron na drevesu – Italo Calvino

»Če hočemo dobro videti zemljo, moramo do nje držati potrebno razdaljo.« Tako pravi Cosimo, naslednji v vrsti za naziv barona, ki se pri dvanajstih letih upre starševski avtoriteti in se odloči, da bo za vedno živel na drevesih. V svojem novem svetu še naprej nadaljuje vse obveznosti šolanja, pridobi pa tudi mnogo več, kar bi težko dosegel, če bi nadaljeval s svojim udobnim življenjem na zemlji. Calvino z likom Cosima na nek način združi poglede različnih filozofov o posameznikovem odnosu do družbe in naravnem načinu življenja.

 

  1. Metulj – Henri Charrière

»Odpusti tem, ki so ti povzročili trpljenje.« Henri Charrière v avtobiografski knjigi opiše svoje življenje, za katerega bralce na trenutke težko verjame, da lahko pripada samo enemu človeku. Ob branju avtorjevega dolgoletnega boja za svobodo, se bralec zamisli o samem pomenu svobode, ki je tako enostaven ampak tako zelo kompliciran.

Knjiga je odličen predstavnik klasikov, k katerim se vedno na novo rada vračam, k ponovnemu branju pa me je spodbudil ogled novega remake filma Papillon (https://www.imdb.com/title/tt5093026/)

  1. Fantastic beasts and where to find them: The crimes of Grindelwald – J.K.Rowling

Novembra izide nov film Magične živali, kar pomeni, da izide tudi nova knjiga z istoimenskim naslovom, in komaj čakam, da se ponovno potopim v magični svet J.K.Rowling, ki ima zame prav poseben pomen. V  novem delu bo Newt skupaj z mladim Dubledorjem poskušal zaustaviti Grindelwalda, ne dvomim pa, da pri tem ne bo manjkalo novih podrobnosti o delovanju magičnega sveta in njegovih prebivalcih, tako živalskih kot človeških (ubistvu pa tudi rastlin).

Želim vam prijetne jesenske večere, v topli deki z dobro knjigo.

 

M