The Book of Joy- Dalai Lama and Desmund Tutu

"V življenju bodo vedno prisotne težave. Vprašanje ni: Kako se jim izogniti? Ampak: Kako jih uporabiti, da iz njih narediš nekaj dobrega?"

Yoga je moje življenje izboljšala na milijardo različnih načinov eden izmed teh je tudi to, da sem preko nje prišla do te knjige. Prvič sem jo zasledila lani maja, ko sem zaključevala zadnje izpitno obdobje na magistrskem študiju, delala na dveh jezikovnih šolah in izvajala prakso na gimnaziji. V tistem trenutku se mi je zdelo grozno, da imam toliko dela. Ampak nisem si mogla predstavljat kako težko mi bo šele, ko bo vsega tega konec.

Sem čudakinja, ker se res rada učim za faks in v trenutku, ko sem končala vse izpite (oziroma teden kasneje ker sem prvi teden še cel čas imela občutek, kot da sem kaj pozabila) in sem se zavedela, da je to res konec. Nič več ur preživetih na filo faksu in adrenalinskih pustolovščin pred ustnimi izpiti, ki so se na koncu vedno dobro končali. Ob misli na vse to mi je bilo kar malce hudo. Najhuje pa je bilo to, da sem v trenutku, ko sem končala vse izpite šla v panic mode, kaj bom sedaj s svojim življenjem, kje bom dobila službo itd. Vse to sem se odločila na hitro rešit z naročanjem raznih knjig o yogi in med njimi je bila tudi ta. (Maja in reševanje življenskih kriz z naročanjem knjig...)

 

Sigurno se vam je kdaj že zgodilo, da ste v nekem trenutku brali knjigo, ki se je ukvarjala z istimi vprašanji in dvomi s katerimi ste se spopadali ravno v tistem trenutku. Meni je The Book of Joy  na "življenjski prelomnici"(damn to se sliši preveč resno) pomagala, da sm se spopadla z "adultingom" in življenjem na splošno.

Na kratko:

Douglas Abrams uspe na papir prenesti srečanje med dvema mogočnima duhovnima vodjema (z veliko smisla za humor :) ) , Dalai Lamo in Desmondom Tutujem. Na tridnevnem obisku v Tibetu mojstra razpravljata o tem kaj je ključ do trajajoče sreče oziroma srečnega življenja.

Na koncu knjige so zbrane tudi različne meditacije h katerim se bralec lahko vrne, ko jih potrebuje.

Knjigo priporočam vsakemu, saj razgibanost življenja s seboj nujno prinaša tudi slabe trenutke, vprašanje pa je kako na njih odreagiramo. Ocenila bi jo s 5/5 piškotkov saj res menim, da je to knjiga, ki opozori na stvari za katere vsi vemo, da so tu a velikokrat na njih pozabimo.

Eden izmed najljubših citatov:

"If there is a way to overcome the situation, then instead of feeling too much sadness, too much fear, or too much anger, make an effort to change the situation. If there is nothing you can do to overcome the situation, then there is no need for fear or sadness or anger. So I told myself, at that moment, that even if something were to happen to me, it will still be okay." - The Book of Joy