Avengers: infinity war – movie review

»It's like a pirate had a baby with an angel.« -Drax

S tem stavkom bi lahko opisala moje navdušenje nad novimi Avengersi. Kot vse Marvelove filme, sem tudi za tega imela visoka pričakovanja in film jih je upravičil. Ob vstopu v kinodvorano in že skoraj napol prazni porciji kokic (Komu zdržijo kokice več kot do konca napovednikov? Meni velikokrat skoraj do vstopa v kinodvorano ne…), me je najbolj zanimalo, kako bo izgledala združitev oziroma prvo srečanje Guardians of the Galaxsy ekipe z ostalimi junaki. Marvel je to zelo dobro izpeljal in pri srečanju ne manjka tipičnega Marvelovega humorja.

Avengersi s svojimi zavezniki v misiji obrambe zemlje, naletijo na novo, do sedaj najhujšo nevarnost, iz temačnih kotičkov vesolja, ki nosi ime Thanos. Njegov cilj je nabrati vse kamne neskončnosti (šest njih), ki v sebi nosijo nepredstavljivo moč, in jih uporabiti za izvedbo svojega plana, ki naj bi rešil vesolje, ampak v zameno pobil polovico vseh živih bitji.

Filmu ne manka tipičnih komičnih vložkov, ki so eden izmed glavnih razlogov za mojo ljubezen do Marvela. Prav tako pa je rdeča nit zgodbe, ki se vleče zanimiva iz različnih pogledov, eden izmed teh je etično vprašanje, žrtvovanja. Ali je moralno, žrtvovati polovico vseh živih bitji, zato, da bo druga polovica lahko živela bolj bogato in srečno? Že od daleč diši po neutemeljeni in sami sebi kontradiktorni wnb teoriji morale, ki je velikokrat prisotna pri bolj dodelanih likih zlikovcev, ki niso zlobni samo zato, ker hočejo škodovati.

Film me je navdušil, ne morem pa mimo njegovega konca (don't worry spoilers free). Način na katerega se film konča, mi ni pustil ne zadoščenja, niti občutka pričakovanja. Edini način, na katerega si lahko predstavljam, da se bo serija Avengersov nadaljevala, glede na konec Infinity War, mi ne diši preveč, ker ni nič novega. Upam, da bo Marvel ovrgel moje dvome in bo naslednji del tako dober, kot je bil ta oziroma še boljši.

Za konec dodajam enega izmed mojih najljubših prizorov iz filma.

Peter Quill: How the hell is this dude still alive?

Drax: He is not a dude. You're a dude. This... this is a man. A handsome, muscular man.

Peter Quill: I'm muscular.

Rocket Raccoon: Who are you kidding, Quill? You're one sandwich away from fat.

Peter Quill: Yeah, right.

Drax: It's true. You have put on weight.

Peter Quill: What?

Peter Quill: Gamora, do you think I'm...

Mantis: [sensing Thor] He is anxious, angry, he feels tremendous loss and guilt.

Drax: It's like a pirate had a baby with an angel.

Peter Quill: Wow. This is a real wake-up call for me. Okay, I'm gonna get a Bowflex. I'm gonna commit. I'm gonna get some dumbbells.

Rocket Raccoon: You know you can't eat dumbbells, right?

Gamora: [touching Thor's arms] It's like his muscles are made of Chitauri metal fibers.

Peter Quill: Stop massaging his muscles.

Film bi ocenila s 4/5 piškotkov.

M