Liga pravičnih – movie review

Vsi ljubitelji filmov o super herojih smo se novega DC-jevega filma kar že nekaj časa veselili. Ker se svet stripovskih junakov deli na Marvel in DC navdušence, so verjetno slednji imeli nekoliko višja pričakovanja. Sama se od vedno nekako bolj nagibam k Marvelu, saj je njihov humor bolj v skladu z mojim, ampak mislim, da nihče ne more reči, da ni tudi DC ustvaril že več filmov, ki so brezčasne uspešnice (na primer Vitez teme- eden izmed najboljših filmov vseh časov). Tudi tokrat se je DC res potrudil in osebno mi je po vitezu teme to njihov drugi najboljši film, saj vključuje vse tisto zaradi česa so filmi o super junakih moji najljubši.

Po Supermanovi smrti svet žaluje. Na zemlji se začnejo prebujati zle sile, ki jih je pred tem pod površjem držal strah pred Supermanom in ostalimi superjunaki, ki pa so po njegovi smrti potihnili. Bruce Wayne prevzame vlogo zaščitnika ljudi in s pomočjo Diane (Wonder Woman) začne zbirati super junake, za boj proti največjemu sovražniku do sedaj.  – Več pa ne povem, ker vem, da je film šele prišel na platna in hočem, da ste tako začudeni ob gledanju kot sem bila sama, because it's awesome!

Warrning spoilers from this point on!

DC me je navdušil s humorjem, ki je prisoten v filmu (in moram reči, da me je na trenutke celo bolj zabaval kot marvel). Zgodba je zelo zanimiva in predstavlja nekaj novega. Iz filozofskega vidika me sicer nekoliko bega ta ležernost, ki je prisotna ob ponovni oživitvi Supermana od mrtvih. Ja! Bruce Wayne Supermana obudi od mrtvih! Ampak saj je bilo za predvidevati, da bo težko,zares konec zgodb o največjem super junaku. Nekako se vprašanje o etičnosti obuditve Clarka izmuzne in vsi gladko sprejmejo njegovo vrnitev. To daje vtis utilitaristične etike, saj zaradi skupnega dobrega, v tem primeru rešitve zemlje, lahko upravičimo oživitev Supermana, brez njegovega konsenza. Glede na to, da se celotna zadeva tako samoumevno spelje, sem morala kot gledalec potem to kar hitro sprejeti, brez raznih vprašanj o duši, posmrtnem življenju...

Z vključitvijo novih junakov, kot sta Flash, Cyborg in Acquaman (izbira igralcev v tem primeru res ne bi mogla biti boljša, saj bo mnenje mnogih najverjetneje, da vsi zaslužijo svoj lastni film), je DC odprl nove možnosti filmov, ki si jih bom z veseljem ogledala.

Film bi ocenila s 4/5 in priporočam ogled.

p.s. Vem, da je minilo že nekaj filmov/časa, ampak še vedno ne morem preboleti Bena Afflecka  v vlogi Bruca Wayna saj je zame lahko edini pravi Batman samo Christian Bale.

Maja