Rose island - movie review

Film, na kožo pisan trenutni situaciji, ko nam manjka uporniškega duha, ki je zaznamovalo, kot bi rekla moja cenjena profesorica Tothova, prelomno leto 69., in je bil pogonska sila za proteste mladih po Evropi v upanju po pravičnejšem in boljšem jutri. Želja po boljši prihodnosti, po pravičnejši politiki, ki je trenutno, v slovenskem političnem prostoru v pol leta nazadovala za več desetletji kar se tiče enakosti med ljudmi in v nekaterih primerih tudi temeljnih človeških pravic.

Film pripoveduje zanimivo a ne zelo poznano zgodbo o Republiki Isola delle Rose (Respubliko de la Insulo de la Rozoj). Gre za resnično zgodbo, dveh mladih italijanskih inženirjev, ki sta zgradila svoj otok v mednarodnih vodah ob obali Riminija. Nista zgolj zgradila otoka, ampak sta ustvarita svojo svobodno državo, s svojim jezikom, grbom in vsem ostalim. Kmalu začneta dobivati tudi prošnje za državljanstvo, saj otok nudi svobodo, za katero so se mladi borili v takratnih časih. Republika Italija jih kmalu označi kot grožnjo in jih na koncu tudi napade.

Kljub kratkemu poskusu, pa mislim, da le ta ni bil neuspešen, saj je Republika Isola delle rose, še vedno priznana in se je zapisala v zgodovino, najpomembnejši pa je njen simbolični pomen upora in borbe za človeško svobodo. Je znak protesta, proti korumpirani politični ureditvi in kršenju človekovih pravic, ter proti omejevanju svobode.

Film ima pomembno sporočilo, in kot omenjeno, se mi v trenutnih razmerah le to zdi še posebej pomembno in aktualno.

Ne pozabite, nihče vam ne more ukrasti svobode misli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Rose_Island