Taboo - series review

Serijo sem prvič zasledila lani, malo po tem, ko je prišla ven. Slučajno sem štrcala po programih na televiziji in se pritoževala, da ni nič pametnega za gledati, nakar sem na HBO-ju videla, Toma Hardyja v super kul opravi in seveda nisem več spremenila kanala. Ko se je končal prvi del na najbolj napeti točki in sem ugotovila, da gre za serijo ne za film, sem takoj poiskala celotno sezono in nadaljevala z gledanjem. Z očetom sva celotno serijo pogledala v roku 3 dni, saj sva po vsakem delu govorila samo še enega, samo še enega. Serija ima zelo zanimivo zgodbo, ki te ves čas drži na trnih in je primerna za več vrst občinstva (glede na to, da je bila zelo všeč tako meni kot očetu, ki po navadi ne mara istih filmov kot jaz).

Glavni junak serije James Keziah Delaney, ki ga igra Tom Hardy, se leta 1814 po smrti svojega očeta vrne v London. Vsi so mislili, da je mrtev, po tem ko je pred desetimi leti odšel v Afriko. Velja za duha in o njem kroži veliko srhljivih zgodb o tem kje je bil in kako je preživel, vendar v resnici nihče zares ne ve nič o njem.  Po vrnitvi odkrije, da mu je oče, ki naj bi v zadnjih mesecih življenja izgubil razum, zapustil skrivnostno dediščino. Delaney je v sporu z Britansko vzhodnoindijsko družbo kar ga postavi v nevaren položaj med dve državi v vojni, Veliko Britanijo in Ameriko.

Serija je mistično zgodovinska pripovedka, ki vsebuje veliko zgodovinsko resničnih podatkov, kot je na primer opisovanje delovanja Britansko vzhodnoindijske družbe. Ta resničnost pa je istočasno povezana z mističnimi verovanji, ki v trenutkih spominjajo na tradiciji voodooja. Vse skupaj je lepo združeno v zgodbi Delaneya in njegove poti do maščevanja tistim, ki so mu storili krivico.

Na IMDb-ju je serija ocenjena z oceno 8,6/10. Kot pri skoraj vseh HBO nanizankah je  kvaliteta zelo dobra in tudi zbor igralcev je odličen. Osebno se mi zdi to najbolje odigrana vloga Toma Hardyija. Vsekakor serijo priporočam v ogled. Za enkrat je zunaj celotna prva sezona, snemajo pa tudi že drugo, ki naj bi na HBO prišla leta 2018.

Serijo bi sama ocenila z 9/10 in komaj čakam, da si bom lahko ogledala drugo sezono.