Vojna za planet opic – movie review

Vzpon planeta opic je film, ki bi ga sama (in verjetno nisem edina) uvrstila v listo 100 klasikov, ki bi jih vsak moral vsaj enkrat v življenju pogledati. Še sedaj se spomnim, ko sem v osnovni šoli gledala prvi del(Vzpon planeta opic) in bila nad njim popolnoma očarana. Drugi del(Zora planeta opic) sem si ogledala nekje nad Atlantskim oceanom na letalu in morem reči, da kljub temu, da je film vreden ogleda, prvemu ne seže do kolen. Za tretji del (Vojna za planet opic), o katerem je tukaj govora, nisem imela velikih pričakovanj, saj me je Zora planeta opic (drugi del) res razočarala.

Ljudje in opice so v vojni, ki zahteva ogromno žrtev na strani že tako majn številčnih opic. Glavni poveljnik človeške vojske, The Colonel, je neusmiljen in želi na vsak način priti do Caesarja, poveljnika opičje vojske. Po tem, ko vojski uspe Caesarju ubiti otroka in ženo, se ta odloči, da se bo maščeval in skupaj s svojima dvema najzvestejšima prijateljema odide iskati Colonela saj se želi z njim spopasti.

Za razliko od prvega in drugega dela, je ta dosti bolj, jaz bi temu rekla, »potovalen«. Sam koncept zgodbe ni slab in gledalca pritegne. Velik poudarek je na čustvu zamere in maščevanja, ki je glavna tema že od samega začetka sage Planeta opic, ampak je razlika v tem, da je tokrat, ravno Caesar tisti, ki podleže čustvu zamere in maščevanja. V nekaterih prizorih me je film spominjal na neko sintezo Planeta opic z Gospodarjem prstanov, saj imamo tipično potovanje čez različne pokrajine in tri prijatelje, ki veliko hodijo. Podobnost navezujem tudi na novi komični lik opice, ki pa je na videz podobna »Golumu«. Kot vsi filmi te sage do sedaj, tudi ta traja več kot dve uri (2h20min),  kar pa je popolnoma brez pomena, saj bi lahko film trajal dobro uro in pol z isto zgodbo, istimi prizori, če ne bi bilo pretiranega upočasnjevanja prizorov, ki ga je proti koncu filma očitno preveč.

Film bi ocenila s 3/5, saj je zgodba zanimiva, ampak je količinsko veliko preveč upočasnjenih prizorov, kjer bi najraje poprijela (in ne samo jaz, s tem se je strinjalo vseh 6 ljudi s katerimi sem gledala film) po daljincu in prevrtela naprej.