Če želimo pomagati drugim moramo najprej poskrbeti zase

"Ne moreš nalivati iz prazne skodelice. Najprej poskrbi zase." - Yoga with Adriene

Ena izmed pomembnih stvari, ki sem se jih naučila z yogo je ravno to, kar Adriene (Yoga with Adriene) perfektno povzame v tem stavku, ki se v originalu glasi "You can't pour from an empty cup. Take care of yourself first".

Ko smo utrujeni se nam vse zdi težje in vso energijo, ki nam ostaja lahko usmerjamo samo v to, da za silo delujemo. Posledica tega je, da smo lahko do svojih bližnjih (in mogoče tudi mimoidočih) zadirčni in nedostopni. Naše reakcije, nas spravijo v še slabšo voljo, saj imamo nato slabo vest, zakaj smo se tako odzvali, če pa že naslednji trenutek vemo, da to ni bila prava reakcija. To je znak, da bi si morali vzeti čas zase in se resetirati.

via GIPHY

 

Če poskušam bit nazorna z mojimi ne ravno dobrimi prispodobami, tudi računalnik, ko ga začne metati v »tilt« po dolgotrajni uporabi, re štartamo in nato bolj gladko deluje (če seveda nismo že na takšni stopnji, da ga je potrebno totalno formatirati, do česa v realnem življenju nočemo priti, kar je poanta mojega zapisa).

Če sami ne bomo, odpočiti oziroma napolnjeni (that sounds so wrong) z energijo, je ne moremo posvečati drugim. Primer takšnega obnašanja je npr. Maja, ko je lačna. Ko sem lačna je vse težko, vsak problem izgleda zelo velik, sitna sem in grdo odgovarjam tudi tistim, ki nimajo slabih namer, ampak jaz sem lačna in meni se zdi, da so se vsi zarotili proti meni.

V takšnih trenutkih (tako lakote kot pomanjkanja energije) je nesmiselno riniti z glavo skozi zid, ker željenih rezultatov ne bo. Tudi, če se bomo poskušali takoj truditi za nam drago osebo, nas bo zelo kmalu spet nekaj nepomembnega razjezilo in prineslo do neželene reakcije, ki jo bomo spet obžalovali, se opravičevali in se zapletli v enak krog. Prav tako, se v tem primeru ni kaj preveč smiselno razbijati glave z nalogami, problemi, službe, šole…

V takih trenutkih se moremo ustavit in se posvetit zgolj sebi in razumet, da če tega ne naredimo močno škodimo svoji okolici (in seveda s tem tudi sebi).

Tudi če gre za 20 min sprehoda, teka, 10 min meditacije, plesa … oziroma karkoli vas res veseli in vas napolni z energijo, je to dovolj.

Pomembno pa je, da se trudimo, da do tako močne energetske, čustvene, »izčrpanosti« sploh ne pride. Ne rabimo priti do break down trenutka, da naredimo nekaj zase, ampak nekaj zase redno delamo ravno zato, da do tega ne pride.

Naslednjič, ko se ti bo zdelo, da se je cel svet zarotil proti tebi, da imajo še besede iz ust tvojih najljubših negativno konotacijo in, da se problemi zdijo nerešljivi, se ustavi, zadihaj in si vzemi nekaj časa za stvari, ki jih rad/rada delaš. Ker vsi vemo, kako hudo ti je, ko svojim najbližjim zabrusiš stvari, ki jih takoj obžaluješ. Najprej pomagajmo sebi, da lahko nato pomagamo drugim.

NAMASTE

via GIPHY

p. s. Ker je pomanjkanje energije je neke vrste napad Morakvarjev je zelo koristen tudi nasvet profesorja Remus Lupin-a: »Eat you'll feel better.« (Črna čokolada seveda, ne tona piškotov. )