Kako učenje tujih jezikov vključiti v vsakdan

Človek v svojem vsakdanjem življenju veliko časa porabi v prazno, kar imenujemo mrtvi čas. To je čas, ko čakamo na avtobus, ko smo v vrsti pri zobozdravniku, ko se vozimo v službo… Zate sem pripravila nekaj nasvetov, ki bodo čakanje v vrsti na pošti spremeniti v nekaj zanimivega in poučnega.

Podcasti, ali nekaj za vsakogar

Podcasti že nekaj let kraljujejo v slušalkah potnikov na avtobusih in tekačev na maratonih. Zakaj? Podcasti so nekaj, kar je hkrati zanimivo, poučno, zabavno in če ga poslušamo v tujem jeziku še odlično za naše usvajanje jezika. Veliko maratoncev je povedalo, da ob teku raje poslušajo podcaste kot glasbo, saj s podcasti pravzaprav na nek način sodelujejo v pogovoru brez, da bi rabili govoriti in s tem pozabijo na napor. Še posebej učinkovito je, če izberemo podcast, ki govori o nam ljubi temi (in glede na pravi ocean različnih tematik to ne bo težko). Velikokrat lahko v teh zvočnih pogovorih najdemo inspiracijo, saj slišimo zgodbe različnih ljudi, ki so se mogoče znašli v enakih položajih kot se tudi sami. Podcasti nam tako istočasno omogočajo, da poslušamo native speakerje, spoznamo nekaj novega o nam ljubi tematiki, smo navdahnjeni in dosežemo, da nam mrtvi čas hitreje mine. 

via GIPHY

S hitrim iskanjem po googlu boš sigurno našel podcast, ki obravnava tebi ljubo tematiko, naj bo to yoga, filmi, metalurgija, živali, kuhanje…

Avdio knjige vedno in povsod

Ker je tempo življenja vedno hitrejši so se tudi knjige prilagodile temu, da jih lahko beremo oziroma poslušamo povsod. Večina knjig, ki jih dandanes najdeš v knjigarni najdeš tudi v avdio obliki, po možnosti, pa jih prebirajo še kakšni kul slavni igralci (npr. Morgan Freeman, ki bere Harry Potterja, imagine that !)

via GIPHY

 

Velik izbor avdio knjig najdeš na Amazonu.com. Glede jezikov lahko tako kot v zapisani obliki prevoda knjige izbiraš tudi v prebranem prevodu.

Poslušanje je ključ do dobre izgovorjave- poslušanje kot spremljava je krajšnica, do usvajanja jezika

Dokazano je, da tuj jezik najbolje osvojimo, če ga čim večkrat slišimo (in seveda tudi uporabljamo, ampak moramo slišati, da lahko ponovimo). Eno izmed najbolj učinkovitih pa je tudi poslušanje, ki vbistvu služi samo kot ozadje pri drugih opravilih. Če med kuhanjem vedno vključimo radio postajo v izbranem tujem jeziku, če v avtu poslušamo najljubše avdio knjige ali če med tekom poslušamo podcast naše najljubše Youtube yoga inštruktorice. Nezavedno bodo naši možgani vsrkali velikanske količine podatkov in kar naenkrat se nam bo zgodilo, da bo naša izgovorjava dosti boljša, brez da bi se sploh zavedali kako je do tega prišlo.

via GIPHY

S tem, ko boš dosegel, da vsakdanje stvari spremeniš v ciljni tuj jezik, ki se ga želiš naučiti, bo tvoje učenje hitreje in bolj učinkovito. Tako enostavna stvar kot je sprememba operacijskega sistema na tvojem mobilnem telefonu v izbrani jezik, ti bo omogočilo, da nezavedno v svoj vsakdan vnesel ogromno interakcije v tujem jeziku. Zato naslednjič ko gledaš You tube video ali brskaš po telefonu, izberi svoj ciljni jezik. Naslednjič ko čakaš v vrsti na banki, se sprehajaš ali likaš, izberi tebi na kožo pisan avdio book ali poodcast in znanje se bo nezavedno prikradlo v uho.

Blog sem pripravila v sodelovanju z www.languagesitter.si in pri katerih tudi sama poučujem italijanščino. Če se nameravaš učiti novega tujega jezika ti jih iz srca toplo priporočam saj je njihov način dela zmagovalni in posebej na kožo pisan vsaki stranki.

Link do celotnega bloga: https://www.languagesitter.si/blog/ali-veste-kako-lahko-vsak-trenutek-izkoristite-za-ucinkovito-ucenje