Učenje jezika z branjem knjig

Splošno znano je da branje knjig povečuje besedni zaklad ampak bralca zgolj pasivno vključuje v sprejemanje informacij. Z nekaj enostavnimi triki, pa lahko branje spremeniš v aktivno osvajanje jezika in v kratkem času nabereš celo skrinjico novih jezikovnih znanj.

Tisoč eno doživetje, tisoč ena nova beseda

Knjige so zelo dragocene pri osvajanju tujih jezikov zato, ker nas lahko postavijo v nešteto različnih situacij, ki bi jih v resničnem življenju težko spontano doživeli. To nam omogoča, da spoznamo vsemogoče različne vrste jezika, od narečja, slenga, fraz… saj nas zgodba popelje v sicer izmišljene situacije, ampak v še tako znanstvenofantastični situaciji prihaja do pogovora in sporočanja med junaki. Velika prednost, ki jo predstavljajo knjige pred na primer ogledom filmov je njihova potreba po opisovanju dogajanja z besedami. To kar v filmu lahko vidimo z očmi, knjiga (če je dobra) opiše s tisoč eno besedo, saj mora bralcu čim bolj orisati dogajanje, da si ga ta lahko predstavlja brez da bi ga videl. Domišljija je najboljši spodbujevalec učenja, saj nam omogoča, da besede, povežemo s sliko, ki smo si jo ustvarili, in jo povežemo s točno določenimi dogodki.

via GIPHY

S knjigami lahko potuješ tisoč kilometrov daleč, brez da bi naredil en sam korak

Knjige nam omogočajo, da lahko v svojem stanovanju, na poti v službo, v čakalnici pri zdravniku, odpotujemo daleč stran v vse mogoče kotičke vesolja. Ravno ta sposobnost branja, ki omogoča, da se z mislimi prestavimo v zgodbo nam omogoča, da bodo naši možgani raje in lažje dojemali nove pomene besed in konteksta, ki ga prebiramo. Empatično učenje jezika je najbolj učinkovito in knjige nam omogočajo, da doživljamo to kar se dogaja našemu najljubšemu knjižnemu junaku na njegovih dogodivščinah, ali da raziskujemo različne vrste tropskih žab v enciklopediji Amazonije.

via GIPHY

 

Pobarvaj, podčrtaj, izpiši in si besedo v mislih zapiši

Pri branju knjig, velikokrat naletimo na fraze oziroma tako imenovane »quote«, ki se nam zdijo v tistem trenutku pisani na kožo in popolnoma povzemajo naše trenutno počutje. Veliko si nas te fraze redno podčrtuje in izpisuje, če pa to počneš v tujem jeziku je to še toliko bolj učinkovito. Ne samo fraze, ki jih ne razumeš ampak tudi fraze, ki so ti všeč ali pa jih že poznaš. To te bo spodbudilo, da si boš s časom podčrtoval, izpisoval vedno več in si ustvaril mini slovarček svojih najljubših fraz v tujih jezikih. Izpisano frazo si lahko razčleniš in raziščeš njen pomen in izvor, ali pa uporabiš za super kul instagram status wink.

Vsak drugačen, za vsakega svoja knjiga*(ali mora to res biti knjiga?)

Izbiraj knjige, ki so ti všeč! Najpomembnejše je, da izbiraš knjige, ki so ti blizu in obravnavajo tematike, ki te zanimajo. Ravno zato ker imaš praktično neomejen izbor tem o katerih lahko bereš, so knjige eden izmed najboljših načinov učenja tujega jezika. Sama pravim, da ne obstaja človek, ki mu ne bi bila všeč nobena knjiga, ampak samo človek, ki še ni našel prave knjige zase. Zato začni s poznanimi, tebi ljubimi knjigami, ki si jih morda prebral že v tvojem maternem jeziku. Če si ljubitelj Gospodarja prstanov in si prebral vse knjige v svojem jeziku se boš počutil bolj pogumno in domače začeti s prebiranjem ravno teh istih knjig tudi v tujem jeziku. Kot bi mignil se bo meja tvojega izbora tuje literature povečala in bral boš nove tuje avtorje ter spoznaval nove dogodivščine.

via GIPHY

Če knjige pravilno uporabljaš so lahko tvoje nove najboljše prijateljice pri osvajanju tujih jezikov. Najpomembnejše je, da se ne ustaviš pri vsaki besedi, ki je ne razumeš ampak vztrajaš in si pozoren na kontekst. Ne pozabi tudi na revije, kuharske priročnike, razne članke, ki so ravno tako dober učni pripomoček kot knjige. Če raje prebiraš revije se ne rabiš mučiti s knjigami ampak raje prebiraj svojo najljubšo revijo v ciljnem tujem jeziku. Isto velja tudi za kuharske priročnike, dodaten plus pa je, da se lahko naučiš še kakšne slastne tradicionalne jedi države izbranega jezika. Zapomni pa si, da bodi pozorna na fraze in si izpisuj ter raziskuj nepoznane besede.

Na veliko novih takih in drugačnih bralnih dogodivščin!

Blog sem pripravila v sodelovanju z www.languagesitter.si in pri katerih tudi sama poučujem italijanščino. Če se nameravaš učiti novega tujega jezika ti jih iz srca toplo priporočam saj je njihov način dela zmagovalni in posebej na kožo pisan vsaki stranki.

Link do celotnega bloga: https://www.languagesitter.si/blog/kako-preko-branja-knjig-nadgradimo-jezik